Stilul De Decor

Cum alegi corpurile de iluminat interior pentru fiecare stil de amenajare a încăperii

December 10,2023 by Trepcea Maria

Iluminarea casei noastre este vitală pentru buna desfășurare a activităților cotidiene. Fiecare încăpere a locuinței trebuie să beneficieze de lumină adecvată, care să ne permită să ne ducem la bun sfârșit tot ceea ce întreprindem, fie că vorbim despre clasicele sarcini domestice, despre remote work ori despre momentele de relaxare alături de familie și prieteni. Pentru că stilurile actuale de design sunt extrem de variate și oferă posibilități multiple de amenajare, și corpurile de iluminat trebuie să facă parte din acest peisaj decorativ ales, pentru a crea omogenitate vizuală și stilistică. Iată o serie de sugestii de alegere a corpurilor de iluminat, din care poți extrage cu ușurință soluțiile dorite pentru fiecare stil de amenajare a încăperii.

Ce opțiuni de iluminat interior ai?

A apus demult vremea în care lumânarea și sfeșnicele erau singura variantă de iluminare a unei camere. Azi beneficiem de o paletă extraordinar de mare de soluții și de idei de iluminat living, bucătărie, dormitor, hol, baie, birou, adaptabile atât pentru fiecare cameră în parte, cât și pentru stiluri variate de decor. Găsești mai jos o parte din tipurile de corpuri de iluminat disponibile în prezent pe piață, din rândul cărora poți alege și tu ce ți se potrivește mai bine.

Aplice

Cu montaj ușor, design variat și fără cablu la vedere, aplicele sunt o soluție apreciată de iluminat. Ele se potrivesc atât în spații ample, unde pot completa frumos corpuri de iluminat de dimensiuni mai mari, precum candelabrele sau lampadarele, dar și în spații de dimensiuni reduse, în care aduc lumina necesară, fără a incomoda. Ele se pretează cel mai bine pe holuri, în băi, camera copiilor, în dormitor sau chiar într-un living generos, fiind montate pe pereții acestor încăperi singular sau în pereche.

Plafoniere

Pentru că au un sistem de montaj asemănător, plafonierele sunt un fel de soră mai mare a aplicelor, datorită formei lor și faptului că se așază perfect pe suprafața pe care sunt instalate, în acest caz tavanul. Ele sunt realizate din materiale moderne și inovatoare, dar și din elemente sofisticate, și se regăsesc adesea în livinguri și holuri, dar și în băi și camerele celor mici, fiind ușor de integrat în mai multe tipuri de decor.

Lustre

Lustrele sunt adesea prima alegere a cumpărătorului care dorește o soluție simplă, rapidă și versatilă de iluminat interior. Deși par să fie prima idee de corpuri de iluminat sufrageria, ele se potrivesc într-o gamă largă de spații, oferă posibilitatea de a include în configurația lor mai multe becuri, ceea ce permite alegerea gradului de lumină dorit, și pot completa orice stil decorativ cu brio.

Veioze și lămpi

Îndrăgite de iubitorii de lectură, de cei care preferă o atmosferă relaxată atunci când se uită la televizor, dar și de cei pe care-i prinde seara, târziu, la birou, din pricina task-urilor de serviciu sau a vreunui hobby mai minuțios, veiozele și lămpile sunt prietenele bune ale ochilor noștri. Pentru că există atât variante clasice, formate din tandemul abajur-picior, cât și veioze moderne, cu braț flexibil, fără abajur, veioze vintage, cu parfum de epocă sau veioze rustice, care îmbină materiale precum lemnul și sfoara, nu trebuie să neglijezi aspectul lor atunci când le alegi pentru decorarea camerei respective.

Ce corpuri de iluminat alegi, în funcție de stilul de amenajare?

Toate corpurile de iluminat de mai sus se pretează stilurilor de amenajare întâlnite în ziua de azi. Iar datorită materialelor din care sunt fabricate, cromaticii atât de variate și puterii de iluminat, nu ai cum să nu-ți găsești și tu lustra, veioza sau plafoniera potrivită pentru camera ta. Iată cum să asortezi corpurile de iluminat cu stilul decorativ ales.

Stilul tradițional

Cu elemente clasice și design elegant, corpurile de iluminat care se înscriu în stilul tradițional sunt foarte îndrăgite și se potrivesc atât caselor, cât și apartamentelor. Ca particularități ale acestor corpuri de iluminat menționăm structura metalică sau din fier forjat, abajurul din sticlă, elemente din lemn prețios și aspect de sfeșnic, toate contribuind la definitivarea decorului tradițional al încăperii în care sunt amplasate. Optează pentru candelabre elegante din fier și sticlă, lampadare cu abajur textil și veioze cu picior ceramic, pentru a fi sigur că nu dai greș.

Stilul modern

Caracterizat de simbioza dintre eleganță și minimalism, acestui stil i se potrivesc niște corpuri de iluminat cu design avangardist, fabricate din metal și sticlă ori din alte materiale inovatoare și cel mai adesea în culori metalice. Soluțiile de iluminat alese completează frumos un interior elegant și contemporan, creând un contrast plăcut cu piesele clasice din interiorul locuinței. Iluminatul modern pune accent pe liniile futuriste și formele geometrice sau asimetrice, oferind o lumină foarte clară datorită becurilor LED de lungă durată cel mai des utilizate în acest caz. Spre exemplu, dacă voiai să știi ce lustre se poartă într-un living modern, ca să alegi corespunzător, te sfătuim să alegi lustre cu brațe multiple și design aparte, dar și pendule cu glob mat sau transparent ori plafoniere voluminoase și să nu te ferești de culori puternice și de combinații curajoase de metale.

Stilul contemporan

Stilul de design contemporan reflectă foarte bine tot ceea ce înseamnă tendințele actuale. Nu e de mirare că azi corpurile de iluminat care prezintă o varietate de combinații de stiluri pentru a crea ceva unic și atrăgător sunt etichetate drept contemporane. Ca note distinctive regăsim elemente din sticlă și metal, dar și forme și dimensiuni diverse, dar unice, ale corpurilor de iluminat, care se înscriu perfect în tendințele de design din fiecare an. Nu dai greș dacă alegi corpuri de iluminat majoritar din sticlă transparentă ori sablată, material perforat ori cristale strălucitoare.

Stilul minimalist

Stilul minimalist este unul dintre cele mai populare stiluri de iluminat și se reflectă cel mai bine în locuințele generației tinere, care îți dorește un design simplificat, dar spectaculos, în același timp. Caracteristicile acestui stil sunt liniile foarte curate, designul deosebit, adesea neobișnuit, și culorile neutre. Corpurile de iluminat minimaliste reflectă designul interior de azi, iar ca exemple în acest sens avem lampadarele, spoturile încastrate, veiozele și candelabrele subtile, care îți permit să creezi starea de spirit dorită în interiorul casei.

Stilul industrial

Revoluția industrială și corpurile de iluminat destinate marilor hale de producție de la începutul secolului trecut sunt punctul de plecare al stilului industrial. Corpurile de iluminat adecvate acestui stil sunt fabricate din metal și utilizează detalii precum nituri, lanțuri, becuri supradimensionate, fier forjat. Totodată, stilul industrial folosește un design utilitar amestecat cu materiale reciclate, cum ar fi oțelul, metalul sau lemnul. De la scripeți, la țevi, decorul industrial evidențiază acele detalii mecanice pe care le-ai găsi într-o fabrică sau depozit vechi, iar corpurile de iluminat specifice acestui stil vor adăuga o notă aparte în orice cameră. Optează pentru lustre cu cabluri multiple, becuri mari cu filament vizibil, spoturi pe șine sau aplice sub formă de reflector.

Stilul scandinav

Stilul de design scandinav este unul dintre cele mai căutate stiluri, datorită caracterului său minimal și practic. Estetica scandinavă se pliază foarte bine pe tendințele moderne și contemporane și se bazează pe lumină, practicitate și naturalețe. Un design scandinav prioritizează simplitatea în detrimentul excesului, fără a exclude utilizarea materialelor scumpe, introduse gradual. Unul dintre cele mai folosite materiale în designul scandinav este cuprul, deoarece este 100% reciclabil și durabil și va oferi o strălucire caldă unui interior. Regăsim în designul scandinav și multă sticlă albă, lemn natur, pliseuri gen origami și culori pastelate, așa că poți opta și tu pentru corpuri de iluminat care combină frumos toate aceste detalii.

Stilul rustic

Stilul rustic captează tot ceea ce înseamnă material brut, natural, texturat, cu aspect îmbătrânit, dar finisat. Lemnul este vedeta incontestabilă a stilului rustic, iar textura naturală și culoarea sa reprezintă detaliile perfecte pentru a evidenția acest stil de amenajare. Ca elemente care consolidează stilul rustic enumerăm sfoara, metalul îmbinat cu lemn care reproduce roțile vechi, pânza de sac, reprezentările grafice ale animalelor pădurii sau becurile vizibile, ce iau adesea forma clasică a unei lumânări. Alege corpuri de iluminat în care se regăsesc aceste elemente și vei crea atmosfera dorită în locuința ta.

Stilul shabby chic

Preferat în mod special de persoanele romantice și feminine, stilul shabby chic își are originea în anii 80’, în Marea Britanie, și este sinonim cu eleganța delicată. Cristalele, sticla, detaliile florale și materialele cu aspect patinat, care oferă o senzație delicată de uzură, sunt cel mai adesea întâlnite în corpurile de iluminat ale acestui stil. Deși albul pare să predomine paleta cromatică a lor, regăsim în culorile acestor corpuri de iluminat și foarte multe pasteluri, cu accente vintage aurii și argintii, pentru un plus de romantism. Ai la dispoziție în stilul shabby chic o paletă largă de opțiuni, precum candelabrele, lampadarele, aplicele și plafonierele romantice, cu detalii florale, reproduceri ale unor păsări ori fluturi diafani, dar și cu melanj delicat de țesături fine și valoroase.

Alege corpurile de iluminat potrivite cu stilul de amenajare al încăperii tale!

După ce ai parcurs sugestiile noastre de mai sus, adecvate mai multor variante de amenajare interioară, nu mai rămâne decât să pornești la cumpărături cu elan și plin de informații în ceea ce privește alegerea corpurilor de iluminat în funcție de stil


About author



Leave a Reply