Design De Decor

Cât costă designul de interior?

March 26,2022 by Trepcea Maria

Iată că ai ajuns la amenajarea locuinţei. Ai realizat ceva important în viaţa ta şi ai propria casă, dar încă ai nevoie de ajutor. Dacă doreşti să te ocupi singur de amenajare, să ştii că eşti pe cale să cuprinzi altă meserie: nu e imposibil, dar dificil. De ce ai apela la un designer? Pentru că apelezi la medic, când ai probleme cu sănătatea, la avocat cu problemele juridice şi la service când se defectează automobilul. Tot aşa merită să apelezi la un designer, căci e meseria lui.

Cum se lucrează cu un designer de interior și cât costă?

Primul pas: Alcătuiește un colaj cu toate dorințele în ce privește casa ta. Pe un afiş sau la calculator pe slider, aranjezi vreo 10 imagini cu obiectele pe care le dorești tu mai tare să vezi în locuință. Când le aranjezi, observi care sunt în armonie şi care nu, le compari, le asortezi şi înţelegi concret cum trebuie aranjate.

Acest colaj de idei, discutat cu familia, te ajută să faci un plan şi să înțelegi bugetul. De unde începi planul de amenajare a unei case?

La prima întâlnire cu designerul, îi spui bugetul şi îi arăţi panoul de idei sau îl elaborați împreună. Pregătește-te să-i spui designerului ce obișnuiești să faci acasă, ce pasiuni ai. Dacă îți place să gătești zilnic, designerului îi va fi clar ca să organizeze o bucătărie separată. Pentru recepția oaspeților, se va propune masă de sufragerie și locuri de șezut. Obișnuiești să lucrezi la calculator sau să citești în dormitor? Ai nevoie de o masă de lucru sau fotoliu confortabil. În baie, de asemenea, designerul va propune spațiu pentru duș sau cadă în dependență de preferințele membrilor de familie. Studiați vreun instrument muzical? Deci, e nevoie de spațiu special, preferabil fonoizolat.

Veți observa că fiecare designer are propriul stil de lucru, dar etapele sunt aceleași. Majoritatea doresc în primul rând să vadă locuința.

Designerul poate fi angajat pentru alcătuirea proiectului pe care tu îl implementezi. Este prezentat în 3D şi 2D detaliat pentru meseriașii care vor executa lucrările de finisare. Acest tip de serviciu costă de la 10 la 25 euro/m2. Depinde de stilul şi complexitatea proiectului. De exemplu, pentru un stil clasic unde sunt mai multe detalii de constituit, e mai scump, iar pentru stilul minimalist – mai puțin, căci se elaborează mai repede. Lucrările suplimentare cum ar fi asistența la cumpărături, coordonări la lucrările de finisare – se achită suplimentar.

Proiectul de amenajare interioară costă în jur de 15 euro pe metru pătrat. Dacă conține randări poate ajunge și la 20-25 de euro pe metru pătrat. Designerii care percep sume mai mici de 15 euro nu vor ține cont de bugetul tău (pentru asta le trebuie timp de documentare), ci îți vor oferi doar un plan minimal în care ai soluția despre cum să compartimentezi locuința, cum să așezi mobila și ce culori ai putea folosi pentru obiecte și finisaje, dar nu vei avea spre exemplu un plan de mobilier. De ce? Pentru că e multă muncă pentru așa ceva, iar în lipsa ei și prețul pe metru pătrat de proiectare este mai mic.

Dacă bateți palma, stabiliți contractul cu obligații bine stabilite, veți trece prin aceste trei etape cu economie de timp, cheltuieli optimizate și inspirație profesională.

Ce face designerul? Creionează mai întâi pereții, ușile, ferestrele şi înseamnă măsurările. Urmează schițarea celor trei planuri. 1. Planul pentru lucrurile care nu se văd; 2. Planul pentru lucrurile care se văd; 3. Planul pentru lucrurile care nu trebuie să se vadă.

Să le luăm la rând:

Lucrurile care nu se văd . Tot ce înseamnă reţele şi instalaţii – electrică, termică, sanitară, cabluri de comunicare. Sunt foarte importante şi urmează a fi puse la punct cu atenție. Contează să începi cu ele ca să ştii câte prize şi unde urmează să fie instalate, cum faci ventilarea, cum ascunzi instalațiile sanitare – astfel încât să nu stea la vedere dar să le poţi găsi uşor în caz de necesitate. Caloriferele trebuie aranjate astfel încât să nu consume din spaţiu şi să-şi facă efectul uniform pe toată încăperea. Lucrurile care se văd . Dotările, finisajele, mobila şi decorațiunile. E bine să alegem la dotări lucruri de calitate, cu garanție pe o perioadă mai lungă de timp. Plita, cuptorul, chiuveta, cada, caloriferele, climatizarea, frigiderul nu vrei să le schimbi peste 5 ani. Țineți minte că ușile, ferestrele, pardoseala nu veţi dori să le schimbați vreodată, aşa că documentați-vă din start ce instalați. Finisajele trebuie să fie funcționale. Bucătăria şi baia sunt zonele cu umezeală sporită, deci alegeți plăci ceramice sau alte materiale rezistente la umezeală şi temperaturi înalte care pot fi uşor curățate. Nu e neapărat să îmbrăcați toți pereții, dar zonele care se stropesc inevitabil şi pardoseala merită să fie în regulă. Dacă alegeți finisaje neutre, fără luciu sau modele simple, le veți asorta mai ușor cu celelalte soluții. Producătorii propun pentru finisare plinte funcționale Vega, Integra, Indo ş.a. care acoperă impecabil şi cu gust fisurile dintre perete şi pardosea, Pentru muchii, unghiuri, fisuri la tavan sunt praguri de trecere, baghete, plinte flexibile. Ele sunt adaptate condițiilor şi tendințelor moderne. Poți face economii cu mobila. Nu economisi la canapea, scaunele de birou (lecții), saltele – acestea sunt cele mai folosite obiecte şi au impact asupra sănătății. Decorațiunile formează percepția asupra casei tale. Lucrurile care nu trebuie să se vadă . Pentru ele sunt organizate spaţiile depozitare: dulapurile, tumbele, nișele ca să ascundă hainele, lenjeria de pat, încălțămintea, obiectele sanitare, vesela.

Planul stratificat merge la amănunt şi se adaptează dimensiunilor spațiilor, modul de organizare şi alegerea culorilor pentru tot ansamblul.

Bugetul tău schițat în mare trebuie să cuprindă:

1. Proiect de amenajare și eventuale autorizații necesare (mai ales dacă urmează a fi modificate spațiile);

2. Materiale și dotări pentru reţele şi instalații, finisaje, tâmplării;

3. Manoperă pentru instalații (electrician, instalator baie, instalator centrală termică, boiler, calorifere), finisaje (zugrav, faianțar, parchetar), tâmplării;

4. Mobilă și corpuri de iluminat – cumpărate (mobila poate fi comandată);

5. Montaj mobilă și corpuri de iluminat (unele corpuri de iluminat se montează după instalarea mobilei ca să nu fie afectate lustrele spre exemplu);

6. Decorațiuni cumpărate și montate în special pentru perdele și draperii sau dacă se dorește instalarea unei mochete;

7. Retușuri (pot fi necesare mai ales după instalarea mobilei sau a draperii spre exemplu).

Un proiect bine făcut poate dura de la 2-3 săptămâni la 1,5-2 luni. Cu ajutorul acestui proiect va fi clar pentru tine cum va arăta viitoarea locuință și pentru meseriași care vor executa toate lucrările de amenajare.

După vis şi plan urmează implementarea. Atenție! Un designer de interior nu execută lucrările de finisare și nu e obligat să propună meseriași, doar poate recomanda. Aceste lucrări pot fi elaborate de firmă de construcții sau o echipă de meseriași. Întocmiți și aici un contract ca să aveți garanția lucrărilor pentru fiecare specializare în parte – electrice, sanitare, termice, zidării, finisaje.

Succese.

was last modified:


About author



Leave a Reply