Stilul De Decor

Ghid al stilurilor de design interior pentru dormitoare

December 04,2023 by Trepcea Maria

Unii dintre voi poate sunteți deja familiarizați cu numeroasele caracteristici ale diferitelor stiluri de design interior, însă cu siguranță dacă vrei să îți amenajezi o singură încăpere, în cazul de față – dormitorul, și vrei sfaturi și recomandări concrete legate de acest subiect, articolul de față este cel mai potrivit pentru tine.

Designerii de interior folosesc materiale, texturi și culori, în baza unor reguli și principii de design, pentru a crea spații care sunt confortabile, funcționale și estetice. Dacă nu deții anumite cunoștiințe, ar fi păcat să irosești timp, bani și resurse pentru a obține ceva ce în mod sigur nu ți-ai dorit.

Așa că, dacă nu ai un buget alocat pentru a apela la servicii de specialitate, dar vrei totuși să schimbi decorul dormitorului tău sau vrei să îl amenajezi de la zero, am pregătit pentru tine un ghid util cu cele mai populare stiluri de design de interior. Plus, nu uita de faptul că te putem consilia gratuit pentru a-ți amenaja dormitorul mult visat.

Stiluri de design interior

1. Modern – linii curate, o paletă simplă de culori, materiale ca metalul, sticla sau oțelul. Un cuvânt care este frecvent utilizat pentru a descrie stilul modern este elegant. Dacă înclinați spre acest stil trebuie să știți că modernul este sinonim cu ordinea, curățenia și lipsa accesoriilor sau decorațiunilor excesive. În general, este adaptat cu succes și în spațiile mici, întrucât amplifică iluzia de spațiu. Culorile stilului modern sunt cele naturale și neutre.

Dormitoarele moderne sunt alcătuite din: pat tapițat sau de lemn, noptiere și alte piese de mobilier complementare cum ar fi ladă de depozitare, dressing, fotolii elegante pentru geantă, oglindă. Aceste piese îmbogățesc aspectul dormitorului oferindu-i utilitate și confort în același timp.

Am găsit câteva idei de dormitoare luxurioase și elegante pe care le poți implementa și tu în dormitorul tău, proiecte personalizate care necesită un buget peste nivelul mediu, în funcție de dimensiunea patului, materialele și piesele de mobilier alese.

Am avut și noi câteva proiecte speciale asemănătoare cu cele recomandate mai sus (imaginea de mai jos), iar costurile nu au depășit suma de 10 000 RON pentru un pat cu tăblie modernă și pereți tapițați dimensiunea 160×200 cm. Lasă-ne un mesaj dacă ești interesat de un astfel de pat modern pentru a-ți oferi o cotație exactă conform dimensiunilor dorite.

2. Modern minimalist – lipsit de excese și fundaluri grele, simplu, în culori neutre, luminoase și aerisite, în niciun caz stridente. Accentul se pune pe simplitate, se regăsesc forme geometrice, mobilierul este simplu, funcțional și raționalizat, iar suprafețele sunt curate, fără decoruri și fără detalii. Minimalismul este definit printr-un sentiment de funcționalitate și linii ultra-curate.

Chiar dacă pare un dormitor pretențios, patul de mai jos are un design clasic, în linii simple, iar prețul pornește de la 3000 RON pentru dimensiunea 160×200 cm și crește în funcție de structura cadrului de pat (preț fără saltea). Pot fi alese materiale lavabile precum stofă sau piele. Catifeaua nu se pretează acestui stil, cea mai bună opțiune fiind stofa.

Patul poate avea inclus un spațiu de depozitare, astfel așternuturi sau cutii pot fi depozitate sub saltea. Structura de lemn masiv a cadrului promite o durată de viață a patului de 25 de ani de la fabricare.

Dacă alegi un pat fără picioare, cu o zonă de confort de maxim 40 cm înălțime, poți lua în considerare să aplici mochetă în loc de parchet. Avantajul mochetei? Oferă o suprafață moale, izolare fonică și este disponibilă într-o gamă largă de stiluri, culori și grosimi care să se potrivească nevoilor tale de design și buget. În schimb, dezavantajul ar fi că mochetă trebuie să fie aspirată zilnic și curațată în mod regulat cu ajutorul unui aspirator profesional sau a unui serviciu specializat de îngrijire.

3. Contemporan – acesta oferă mult mai multă căldură decât un interior ultra-modern și reprezintă o combinație de stiluri moderne și tradiționale. Spațiile contemporane sunt confortabile, simple și elegante. Spre deosebire de stilul modern, culorile pot fi și pastelate, finisajele pot avea un aspect lustruit, stilul este fluid, iar materialele precum catifeaua sau plușul modelează ambianța acestui stil.

Mobilierul în acest stil este deosebit de atractiv și foarte compatibil cu apartamentele și garsonierele. Piesele de mobilier sunt calitative, cu forme geometrice, linii plăcute și simple. Dulapurile sunt multifuncționale, mobilierul de cele mai multe ori este modular, iar finisajele preferate sunt din lemn, lucioase sau mate, combinate cu sticlă sau metal.

Unul dintre aspectele definitorii ale acestui stil constă în păstrarea aspectului aerisit și a senzației de spațialitate.

Ne mândrim cu zeci de nuanțe pastelate pentru tapițeria patului, care pot fi văzute în showroom-urile noastre din Brașov și Târgu Ocna. Sau dacă nu aveți posibilitatea de a ne vizita și sunteți interesat de achiziționarea unui astfel de pat în stil contemporan, vă putem trimite monstre gratuite de material. Povestește-ne despre viitorul tău proiect și solicită monstre gratuite!

4. Clasic sau tradițional – un stil bogat în ornamentații si detalii, rafinat. Piese de mobilier cu istorie, cu detalii încrustate, decorate cu elemente florale sau scene desprinse din legende. Clasicul este reprezentat prin lemn de culoare închisă, ordine, simetrie și echilibru, aspect armonios și coordonat, puncte focale (cum ar fi șeminee), culori și materiale naturale, țesături elegante. Nu există reguli când vine vorba de decorarea clasică!

Dormitoarele tradiționale au multe decorațiuni și amintiri de familie. Se potrivesc bine aici rame pentru fotografii, sfeșnice ornamentate, candelabre, draperii înalte, tablouri, vaze și lămpi. Elementele decorative trebuie să fie într-un stil și într-o coloristică similare. Creează senzația de confort, păstrează căldura, chiar dacă devin ușor ”sufocante”. Cu toate acestea, nu se demodează niciodată și integrează bunul gust, seriozitatea, intimitatea și confortul.

Pereții au, de obicei, nuanțe de alb, de marouri, crem, bejuri și griuri. Podeaua trebuie să fie din lemn – un ”must-have” la alegerea acestui stil. Lemnul este durabil și nu se demodează, iar aici tocmai despre asta e vorba. Tavanul poate fi ornamentat suplimentar cu stucaturi sau cornișe, în amenajări interioare stil clasic.

Patul trebuie așezat în mijlocul încăperii și poate fi în culoarea stejarului, a mahonului sau a nucului. Trebuie să ai în vedere crearea unei simetrii. Optează pentru noptiere identice și așează-le simetric de o parte și de alta a patului.

Un dormitor clasic are un farmec aparte datorită atenției la detalii. Cel mai adesea, mobilierul vine cu detalii sculptate migălos în lemnul masiv, cu accente de auriu sau argintiu care să inspire ideea de opulență și eleganță. Dormitoarele clasice sunt frumoase, dar amenajarea lor necesită mult spațiu. Mobilierul din lemn masiv, îmbogățit cu detalii migăloase, va aglomera vizual o încăpere prea mică.

5. Industrial – oțel și cărămidă expusă, beton, lemn și accente din fier sau cupru. Cuvântul cheie pentru stilul industrial este „îndrăzneț”, fiind un stil de decor care se bazează pe combinațiile inedite dintre vintage, obiectele industriale și materialele inovatoare. În general, spațiile amenajate în stil industrial au înălțimi generoase și ferestre foarte largi.

În funcție de gusturi, se poate opta pentru un look chic și luminos sau pentru unul mai întunecat și antic – astfel paleta de culori este destul de limitată, tonuri de marouri, negru sau gri. Stilul industrial, așa cum sugerează și numele, se inspiră dintr-un depozit. Există un sentiment de crudități neterminate în multe dintre elemente, și nu este nimic neobișnuit în a vedea cărămidă aparentă, tubulaturi și lemn raw.

Gândiți-vă la tavanele înalte, din lemn vechi și corpurile de iluminat din metal, cu mobilier funcțional, la piese de artă abstractă pentru a adăuga un strop de culoare la o schemă de culori de altfel neutre, derivată din materialele ca lemn și metal.

Stilul industrial a apăut încă din anii 1700, atunci când, în lipsa accesului la electricitate, oamenii au început să opteze din ce în ce mai mult pentru interioare spațioase, asemănătoare halelor, cu ferestre cât mai înalte, pentru lumină naturală.

Pentru un pat în stil industrial, este recomandat ori un pat cu bare de metal, ori unul pe o structură din lemn cu aspect nefinisat, ori unul tapițat în linii drepte, cât mai scund. Tapițeria în nuanțe neutre. Dacă vrei, poți opta pentru una sau două noptiere metalice pe roți, iar pereții îi poți decora cu seturi de fotografii alb negru sau tapet. Veioza de pe noptieră poate fi una tipică designului industrial, cu brat ajustabil.

Stilul industrial este adresat tuturor celor care își doresc un decor creativ, raw, modern și, în același timp, însuflețit de nostalgia unei alte epoci.

6. Retro – stilul anilor ‘50 – ‘70, cu jocuri de culori, desene sălbatice, imprimeuri bogate, care presupune o abordare ludică. Caracterizat de specialişti ca fiind un univers în care pasionaţii vremurilor de demult pot da frâu liber imaginaţiei, ambientul retro se obţine, contrar aşteptărilor, cu o uşurinţă şi lejeritate care nu se pretează altor stiluri, ascunzând comori redescoperite care captează prin patina timpului.

Stilul retro este un stil de abordare puternic, aglomerat, îndrăzneț, mai ”funky” – nu cunoaşte o paletă de culori predefinită şi nici un set de motive impuse. Nu există un model standard, însă îi putem recunoaște unicitatea încă de la prima vedere.

Acest stil îl putem implementa cu ușurință într-un dormitor mic, iar culorile le poți alege după starea ta de spirit (sunt necesare pete de culoare, care să transmită energie – perne decorative, draperii, covor, decorațiuni mari). De asemenea, plantele verzi adaugă prospețime și caracterizează acest stil.

Patul trebuie să fie înalt, cu așternuturi generoase, multe perne mici și mari, pătură decorativă sau cuvertură colorată, se poate alege o băncuță așezată la capătul patului. La acest stil regăsim fotoliile impunătoare în dormitoarele retro, draperiile generoase, măsuță de toaletă, covor, tablouri tematice care să ne aducă aminte de anii ‘50.

Vezi modele de pături decorative!

7. Vintage – stil caracterizat prin farmec și istorie, cu antichități, piese electrice vechi, vechituri și piese de colecție. Vintage este despre îmbrățișarea lucrurilor din trecut, bucurându-ne de ele prin reparare, restaurare sau refinisare.

Ce este frumos și de apreciat la stilul vintage este că nu trebuie să-ți faci probleme că odată cu trecerea timpului piesele de mobilier sau finisajele se degradează, valoarea lor nu scade în timp, din contră, crește. Și tocmai acesta este farmecul lor, exprimă trăiri, emoții și amintiri. Pentru a obține o amenajare caldă, dar în același timp personală este important să armonizezi: culori, materiale, texturi, piese de mobilier și decorațiuni.

Alege în special materiale naturale pentru tapițerii, lenjerie de pat, perne și pilotă. Pentru a pune în valoare stilul amenajării nu încărca foarte mult camera, păstrează un echilibru între culori și raportul plin – gol în ceea ce privește mobilierul.

În ceea ce privește patul, lemnul și metalul au prioritate în stilul vintage, dar nu excludem nici paturile tapițate cu tăblie înaltă, poate chiar cu motive sculptate. Domină culorile discrete (fine, pastelate), iar pe decorațiuni pot exista crăpături sau elemente patinate.

8. Shabby chic – un stil feminin, caracterizat de culori pastelate și modele florale, confortabil, relaxant și elegant. Unii adoră simplitatea decorului ”îmbătrânit” pe care îl aduce acest stil și liniștea pe care pare să o creeze, în timp ce alții o consideră prea feminină sau departe de a fi practică.

Decorul shabby chic pune accentul pe elemente de epocă pentru a recrea aspectul unei piețe de vechituri. Mobilierul se caracterizează prin compoziția de lemn acoperit cu vopsea albă și șlefuit, pentru a arăta semne de uzură. Accentele decorative pentru decor shabby chic ar trebui să fie moi și opulente, de multe ori cu un simț afectat, în scopul de a aduce designul interior per ansamblu la un standard contemporan. Cu toate culorile shabby chic ortodox de pur, precum alb, ecru și pastel, nu vă frică să aplicați și unele culori vibrante.

9. Boho chic / boem – expresia unui stil de viață avangardist, stilul boem este abordat mai ales de persoanele care aspiră la o viață lipsită de griji, dezordonat aș spune în unele cazuri, și presupune modele bogate și culori vibrante, mai ales în tonuri de roșu sau violet.

Dacă ești în căutarea unui spaţiu mai calm, poți concepe un interior boem alb – este mai ușor și arată foarte rafinat. Lemnul, blana, diferitele tipuri de texturi, pielea – bucură-te de întreaga varietate de materiale pe care le poţi utiliza.

Stilul boem înseamnă culori luminoase, modele aiurite și o atmosferă artistică. Baldachinele, hamacele şi lucrările de artă uimitoare sunt binevenite. O ambianţă boho chic este în mare parte creată cu ajutorul materialelor: accesorii, cuverturi de pat, tapițerii de mobilier, covoare, perne cu huse decorative și perdele. Poți amesteca boho chic cu orice alt stil, mai ales cu cel romantic, baroc, de epocă sau vintage, rustic, elegant şi contemporan.

În cazul stilului boho, patul nu trebuie să fie înalt, maxim 45 cm înălțime, tăblia poate să existe sau nu, nu există o regulă în ceea ce privește modelul sau înălțimea, o poți alege stric după bunul plac și după personalitatea ta.

Confortul este cheia oricărui stil de design. Din fericire stilul boho ne permite să ”suprapopulăm” dormitorul cu perne, într-o varietate de culori, mărimi și modele practic infinită, așa că ai de unde alege. Echipa LUISS te poate ajuta cu huse de pernă decorative realizate pe comandă.

Alege decorațiuni cu vibrații etnice sau nomade, covoare cu model, cuverturi, perdele, draperii, perne, sau chiar un tapet cu model pentru a insufla dormitorului cât de multă culoare. Desenele de inspirație marocană, sud-vestică sau tribală sunt în prezent cele mai căutate.

10. Farm House – dormitoarele ”country” sunt luminoase, confortabile, spațioase și te încurajează să petreci mai mult timp în acest spațiu, realizând lucruri care îți fac plăcere.

Acest stil pune accentul pe lumina naturală și spațiu – pe nuațe calde și texturi naturale. Avem prezente elemente recondiționate, materiale reciclate cum ar fi lemnul, decorațiuni lucrate manual, pline de însemnătate, șeminee, hamace sau picturi vechi.

Mobila specifică stilului este din lemn sau lemn combinat cu fier forjat. Dau foarte bine piesele unice, executate manual sau cele recondiţionate. În general, patul este de dimensiuni mari, nu foarte înalt, acoperit cu tot felul de perne şi ţesături din fibre naturale, precum inul. Culorile cele mai folosite sunt alb, gri, crem, culoarea nisipului şi albastrul gri.

”Patul din bârne de lemn recuperate aduce acel aer country dormitorului și întregește povestea locuinței. Lemnul vechi de peste 100 de ani este ales cu grijă, tratat și finisat pentru a crea un pat perfect.” – Adela Chivărean, restaurator

Sper că articolul nostru va fi o sursă de inspirație pentru tine și vei prinde curaj să realizezi dormitorul visurilor tale, chiar dacă nu vei apela la un designer de interior. Indiferent de situație, noi îți stăm la dispoziție pentru orice întrebare, sfat sau recomandare.

Zile pline de culoare!

Surse:

Alte surse menționate în antetul imaginilor.


About author



Leave a Reply