Stilul De Decor

Stil şi stiluri în design interior (I)

November 10,2023 by Trepcea Maria

Ce este stilul

Această artă de exprimare a ideilor şi sentimentelor într-o formă aleasă, personală, STILUL, este un mod de manifestare exterioară a ceea ce suntem în interior, o extensie a personalităţii noastre. Este ansamblul particularităţilor de manifestare specifice unui individ, felul nostru de a fi, de a acţiona, şi de a ne comporta. Dar oare este ceva cu care ne naştem, ceva cu care ne deprindem pe parscurs, este ceva concret, realizabil sau trebuie să urmăm nişte instrucţiuni pentru a avea stil ? Unii or să răspundă da, alţii nu, se poate discuta mult asupra acestui aspect, dar fără îndoială veţi fi de acord cu mine că în primul rând trebuie să fim siguri că îl avem, şi apoi să fim siguri că ni-l păstrăm.

Ce este stilul decorativ

Stilul în design interior poate ţine de multe lucruri, dar în general se rezumă la capacitatea de a crea un interior de bun gust, armonios, echilibrat, confortabil, practic, estetic, unitar, adică, impresionant şi memorabil. Stilul în design, ca şi stilul arhitectural, este un concept vast, destul de complicat de definit.

Nici nu vă închipuiţi câte “tipuri” de stiluri există. Stilurile decorative au un set de parametri, o formulă a lor, dacă vreţi, care le dă contur. Se pot distinge stiluri în funcţie de ţară, de epocă, în funcţie de anumite epoci din istoria unei ţări, de locul de baştină, în funcţie de arhitectura specifică unei anumite ţări (regiuni) sau unei anumite epoci, în funcţie de tehnologia vremii respective sau chiar un mix între toate acestea. Stilul înseamnă să fii capabil să creezi acel factor „X”, acel “je ne sais quoi”, stilul decorativ asemănându-se mult în acest sens cu stilul vestimentar. Nu orice persoană care poartă haine este şi elegantă. Unii oameni au capacitatea sau flerul de a vizualiza o ţinută completă şi au abilitatea de a utiliza în mod inteligent accesoriile care creează un aspect finit perfect, adică stilul. Însă alţii, nu. Acelaşi lucru se întâmplă şi în designul interior.

Un alt mod de a privi stilul este prin prisma gustului personal. Gustul reprezintă abilitatea noastră, a fiecăruia dintre noi, de a crea echilibru, armonie, frumuseţe, reprezintă abilitatea ca, odată conceput, un lucru să fie apreciat de toată lumea. Nu trebuie neapărat să apreciem stilul însuşi, ci gustul şi farmecul cu care a fost creat. Puteţi găsi un anumit model de stil absolut feeric, dar pur şi simplu să nu fie pe gustul vostru. Pentru a nu mai lungi vorba, stilul este dat de personalitatea şi entuziasmul fiecăruia dintre noi, este capacitatea de a maximiza potenţialul spaţiului interior, folosindu-ne de toate competenţele, cunoştinţele şi instrumentele disponibile.

Cum ne putem determina stilul?

Această sarcină este la fel de descurajatoare ca şi crearea unei scheme de culori. Dacă sunteţi în căutarea unui stil de decorare interioară şi nu ştiţi cum să-l identificaţi cel mai simplu mod este de a răsfoi reviste şi cărţi şi să marcaţi (poate chiar cu creionul) toate interioarele care vă încântă ochiul la prima vedere. Apoi, întorcându-vă şi observând din ce tip de stil fac parte imaginile respective, puteţi stabili încet-încet un model de stil care vă defineşte. Nu fiţi dezorientaţi dacă vă plac mai multe imagini din stiluri diferite, de exemplu dintr-o fotografie vă place o canapea, iar din alta vă plac acesoriile. Ce trebuie să învăţaţi este tema generală, ideea de bază a fiecărui stil, cu care puteţi apoi jongla după bunul plac, creându-vă poate chiar un stil propriu de design interior. Dacă vi se pare o modalitate prea uşoară, şi chiar este, puteţi la fel de bine să adunaţi toate informaţiile necesare alegerii unei tendinţe generale, să vă analizaţi, să căutaţi imagini, culori, idei care vă inspiră, să ştiţi, de exemplu ce texturi vă plac (naturale, in, sac, bumbac sau, dimpotrivă, lucioase, metalice, industriale), ce nuanţe preferaţi (calde, discrete sau vii, tonice), în ce locuri vă simţiţi cel mai bine (în spaţii mici confortabile sau în interioare foarte deschise). Notaţi toate aceste preferinţe şi încercaţi ca pe baza lor să vă determinaţi stilul.

Stiluri de decorare

Dacă mergeţi într-un magazin de specialitate şi doriţi să cumpăraţi, să zicem, nişte accesorii pentru living, iar persoana care vă ajută vă întreabă care este stilul vostru de interior, cum l-aţi descrie? V-ar fi greu să-l definiţi? Aţi putea răspunde că aveţi un living în stil retro sau victorian, eclectic sau romantic, contemporan sau rustic, sau aţi putea răspunde că nu aveţi nicio idee despre stilurile de design interior. Nu fiţi jenaţi să recunoaşteţi lucrul acesta. Nu este nevoie ca absolut totul într-o cameră să facă parte dintr-un stil, puteţi face uz de propria fantezie şi gustul personal pentru a alege culori, mobilier, piese de accent sau corpuri de iluminat. Nu trebuie să aveţi totul sau nimic. După cum am mai spus, nu trebuie să utilizaţi doar o temă de decorare şi, reţineţi că nu există greşelile sau abateri, ci doar idealul vostru de confort. Eh, ca să fiţi totuşi în temă şi să nu vă simţiţi incomodaţi de unele întrebări despre stilul predominant al locuinţei voastre, v-am pregătit o întreagă listă (şi când spun întreagă, chiar cred că le-am cuprins pe toate – şi în ordine alfabetică) cu tipurile de stiluri:

Stilul American Colonial

Confort şi noutate – astfel se poate descrie stilul colonial de amenajare a locuinţei. Acesta provine din stilul tradiţional al marinarilor, care aduceau cu ei cufere din ţări îndepărtate, dar şi tot felul de lăzi făurite într-o manieră deosebită. Materialele exotice precum ratanul, bambusul, lemnul de mahon, de cireş şi cel de nuc se combină cu ţesături în culori portocalii, galbene, muştar sau roşii şi porţelanuri. Accesoriile din metal, alamă, bronz sau argint sunt caracteristice stilului colonial. Se remarcă prin: mobilier fin, lemn de esenţă tare, ţesături şi lenjerii din bumbac şi lână, covoare împletite, corpuri de iluminat din fier şi aramă.

Stilul Arăbesc sau oriental

Dacă sunteţi atraşi de cultura orientală, atunci poate vă va surâde ideea decorării în stil arăbesc. Este unul dintre cele mai exotice stiluri pe care le puteţi adopta. Este cunoscut faptul că, în Arabia, în majoritatea caselor se stă pe jos, pe perne, tradiţie care datează din vremurile nomadice, când casele nu erau altceva decât simple corturi, iar interiorul era amenajat în cel mai simplu mod. Stilul arăbesc poate căpăta un aspect luxos. Cele mai multe persoane optează pentru acest design datorită atmosferei unice pe care o creează. Este un stil care se aseamănă foarte mult cu cel marocan sau persan. Paleta cromatică va fi una bazată pe aspectul elementelor naturii. Astfel, puteţi alege principale nuanţe vibrante de roşu, verde sau albastru, cu accente de galben, auriu, arginitiu şi chiar turcoaz, o nuanţă care, de altfel, se încadrează perfect în acest stil. Pentru pereţi puteţi alege să reconstituiţi un peisaj din viaţa în desert, puteţi alege motive specifice Orientului sau puteţi picta peisaje tradiţionale. Pereţii cu modele în relief sunt o altă caracteristică a acestui stil. Întregul decor trebuie să fie primitor şi călduros. Accentul trebuie să cadă pe accesorii: perne decorative, covoraşe etnice pe mijloc, perne pentru podea, perdele lungi tradiţionale, candelabre şi abajururi pentru veioze care să urmeze acelaşi stil şi oglinzi. Mobilierul specific este realizat, în mare parte, din lemn masiv şi fier forjat. Pentru illuminat, se recomandă lumina difuză. Materialele şi ţesăturile trebuie să se substituie paletei de culori prezentate mai sus şi să fie imprimate cu motive tradiţionale orientale. Pernele cu ciucuraşi, pături pe care este ţesută o scenă din “O mie şi Una de Nopţi” sau covoraşe colorate şi cu accente metalice, toate vor da camerei o aură magică.

Stilul Art Deco

Este un stil geometric, organizat, foarte popular în anii 1920 – 1930, caracterizat prin faţade rotunjite şi simetrie, linii strălucitoare măgulitoare şi sufocante, mobilier de lemn, blaturi de sticlă şi elemente de feronerie. Este un stil îndrăzneţ şi ostentativ, dar elegant. Caracteristici: iluminatul stratificat, forme geometrice, modele unghiulare, mobilier din lac, lemn lustruit şi metal, vopsea lucioasă, oglinzi, modele grafice şi texturi elegante, un amestec de vinil, mătase şi satin, covoare şi tapiţerii cu motive geometrice, ritmice.

Citeşte mai multe despre Stilul Art Deco.

Stilul Art Nouveau

Predecesorul stilului Art Deco, Art Nouveau s-a dezvoltat în Franţa între anii 1890 şi 1910. Mobilierul şi accesoriile se caracterizau prin linii ornamentale, curgătoare şi forme libere ce aveau ca sursă de inspiraţie natura şi silueta feminină. A fost o alternativă la stilul de decorare din epoca victoriană, destul de dificil de realizat. Elementele de design Art Nouveau includ în principal: lemn de esenţă tare, colorat şi lăcuit, covoare orientale sau viu colorate, vitralii , culori intrigante de verde salvie, maro şi liliac, aspect şi mobilier cu flori stilizate, frunze, muguri şi rădăcini.

Stilul Arts&Crafts (Arte şi Meşteşuguri) sau Stilul Mission

Această mişcare a venit ca o reacţie împotriva producţiei în masă promovate de revoluţia industrială şi a ornamentelor greoaie din perioada victoriană. Foarte popular începând cu anul 1900, acest stil aduce măiestria meşteşugarilor în prim plan, în forme simple de tâmplărie, ornamentaţii puţine şi linii puternice. Materialele folosite sunt metalele, vitraliile, bucăţile de ceramică pictate, şi textilele cu motive florale stilizate. Culori predominante: lemn brun roşcat pentru mobilă, auriu sau cupru patinat pentru abajururi, verdele închis, albastru safir, roz prăfuit plus întreaga paletă de culori neutre. Iluminatul: abajururi din sticlă prinse în aramă bătută. Mobilier funcţional şi rezistent: piese bine proporţionate, cu linii puternice, cu finisaje excelente, ocazional cu accente de metal bătut.Stilul este asociat cu Gustav Stickley, iar cea mai populară piesă de mobilier în stil mission a fost, fără îndoială, scaunul Morris, primul scaun cu spătar reglabil.

Stilul Asiatic (sau Chinezesc)

Se referă în principiu la influenţele japoneze şi chinezeşti în designul interior. Interioarele tradiţionale japoneze au dimensiuni strict raportate la forma umană, cu podele din fibre naturale şi covorase denumite “tatami”. Bambusul şi culorile inspirate din natură creează un mediu calm şi senin. Alte caracteristici: panourile despărţitoare, denumite “shoji”, lampioanele sau felinarele de hârtie, liniile drepte, curate, vasele orientale şi uşile glisante. Interioarele chinezeşti se disting prin mobilierul foarte stilizat, cu desene pictate de mână, finisaje lăcuite, accesorii viu colorate şi statuete sau ornamente ce reprezintă animale sau creaturi mitice. Roşul este foarte des întâlnit pentru că simbolizează norocul, dar şi negrul lăcuit şi auriul. Acest stil se asemănă foarte mult cu un alt stil, şi anume ZEN-ul. Linie, formă, spaţiu, lumină şi materiale naturale sunt doar câteva dintre elementele esenţiale ale acestui tip de stil foarte popular. Valoarea este pusă pe lipsa pereţilor interni, pentru a deschide spaţiul şi a permite fluxul organic între interiorul structurii şi exterior. Uşile glisante permit exterior si interior de crescatorii japonezi să meld organic în cealaltă.

Stilul Baroc

Stil foarte decorativ şi ornamental care îşi are originea în Italia anilor 1600 şi care se caracterizează prin coloane deformate, linii curbate, mari şi neregulate, forme cu răsuciri elaborate, ornamente şi finisaje supradimensionate, materiale scumpe. Auriul este culoarea predominată, fiind accentuată de nuanţe puternice precum purpuriul, verdele închis şi rosul intens.

Stilul Biedermeier

Nu e greu să vă daţi seama că reprezintă un stil german pentru decorare (în special al mobilierului) utilizat începând cu prima jumătate a anului 1800, axat pe linii puternice şi confort. Sunt folosite culori deschise şi nuanţe pastelate pe post de culori secundare. Mobilierul din lemn de culoare deschisă, cu forme liniare sau curbe şi podele de parchet cu modele geometrice.

Stilul Boho Chic

Este un stil boem cu o mulţime de opţiuni. A apărut prima dată în modă, în Marea Britanie, prin 1996. Stilul boho derivă din englezescul „bohemian” şi se referă la transpunerea în vestimentaţie a acelui tip de atitudine proprie artiştilor nonconformişti. În designul interior stilul Boho Chic presupune mixarea mai multor stiluri. Piesele de mobilier vintage pot fi alăturate unora moderne, tradiţionale, clasice sau de inspiraţie barocă. Acest tip de amenajare este accesibil tuturor, investiţia făcându-se cu multă imaginaţie şi cu puţine resurse. Poate fi adoptat în orice încăpere, dar este mai des întâlnit în camerele de zi şi în dormitoare. Presupune culori luminoase, modele îndrăzneţe şi o atmosfera artistică. Se folosesc cât mai multe culori, în combinaţii surprinzătoare. Baza este din pasteluri sau din culori neutre, iar culorile vii trebuie sa fie în armonie cu cele de fundal. Culorile reprezentative sunt: fucsia, albastru, verde si maro, iar asocierile contrastante sunt un “must have”.

Citeşte mai multe despre Stilul Boho Chic

Stilul Clasic European

Designul clasic european reflectă stilul tradiţional. Caracteristicile acestui stil includ, în general, nuanţe de lemn, detalii arhitecturale şi mobilier elegant, fiind un stil destul de versatil care poate fi combinat cu alte elemente de interior pentru a crea un aspect unic într-o cameră. Una dintre cele mai importante aspecte în designul interior tradiţional este silueta sau numit linia pieselor de mobilier. Scaune şi mese cu picioare gheare, şi piese de mobilier curbate care reflectă moda secolelorXVIII şi XIX sunt exemple grăitoare în acest sens. Modele comune pentru astfel de mobilier tradiţional sunt piesele atribuite stilurilor Queen Ann sau Chippendale. Antichităţile sunt, de asemenea, de multe ori integrate în acest stil de design. Deşi elegant, designul interior tradiţional pune de multe ori accent pe simplitate şi confort. Acest lucru este de multe ori făcut pentru a crea un sentiment de simetrie în jurul unui punct focal, cum ar fi o lucrare de artă, un şemineu, sau o piesă mai mare de mobilier. Pereţii sunt de obicei vopsiţi în culori neutre, iar cele mai multe obiecte de mobilier în acest tip de cameră include nuanţe bogate de culori, cum ar fi roşu, albastru şi maron. Operele de artă şi accesoriile încorporează adesea culori mai vii într-o cameră concepută în mod tradiţional. Ţesăturile şi tapiseriile vin în culori grele (ca burgundy), dar multe au şi modele de florale. Aceste textile sunt de multe ori materiale scumpe, cum ar fi de mătase, catifea, sau caşmir. Este considerat de mulţi designeri ca un stil suficient de flexibil care poate încorpora şi materiale mai accesibile şi uşoare, cum ar fi bumbacul. Tonurile bogate sunt un alt element cheie în designul interior tradiţional. Lemnul de culori întunecate, cum ar fi cireş, paltin, mahon, sunt de obicei folosite în piesele de mobilier ale acestui stil. Acestea sunt de multe ori sculptate şi lăcuite pentru a le da o senzaţie de lux, elegantă. Podele din lemn sunt, de asemenea, un standard pentru acest decor, deşi covoarele sunt adesea folosite la fel de bine. Ornamentele arhitecturale sunt utilizate pe scară largă în acest tip de design interior. Acestea pot include muluri elaborate, lambriuri de lemn şi complicate modele ale podelei din lemn. Arcurile, coloanele şi dulapurile încastrate sunt şi ele caracteristici frecvente ale acestui tip de design. Stiluri de design similare: Art Nouveau, Gotic, şi Victorian.


About author



Leave a Reply